Aktuality

Pozor na falešné statutární orgány SVJ a BD

Více než stovka SVJ se stala terčem snah o vytunelování účtů. O tom, jak k tomu dochází, kdo za tím stojí a na co si dávat pozor, si Magazín Sousedé promluvil s vedoucím právníkem Janem Eisenreichem z Advokátní kanceláře Ladislav Drha v Praze, která přes službu Alarm SVJ ihned informuje výbor v případě nebezpečí.

Jak to funguje?

Podvod je poměrně jednoduchý, podvodníkem je nejčastěji společnost s ručením omezeným, která má za jednatele bílého koně. Tato společnost zfalšuje zápis ze shromáždění a prezenční listinu a nechá se zvolit předsedou společenství či bytového družstva. Následně podá návrh na zápis sebe jako předsedy do rejstříku. Tady pak hodně záleží na tom, kdy se společenství o podvodu dozví. Stává se, že soud vyzve podvodníka k doplnění návrhu a tuto výzvu zašle do schránky nebo datové schránky SVJ.

Jak může SVJ zjistit, že něco není v pořádku?

My jsme měli zatím dva případy, oba v tomto týdnu (5.10. - 11.10.2020). V jednom případě se o probíhajícím podvodu klienti dozvěděli tak, že jim do schránky přišla výzva od rejstříkového soudu se žádostí o doplnění podkladů. Zde jsme ihned volali na rejstřík, řízení jsme zastavila a podali jsme trestní oznámení. Ve druhém případě se to SVJ bohužel dozvědělo až ve chvíli, kdy již byl nový statutár zapsán a do schránky jim přišlo rozhodnutí soudu o zápisu tohoto statutára. Naštěstí si jej vyzvedli ještě ve lhůtě pro odvolání. To jsme ani nepodávali, ale znovu jsme zavolali na rejstřík, podali zpětvzetí návrhu a k tomu znovu trestní oznámení.

Kdo za podvodem stojí?

Pokud jde o společnosti, které podvod provádějí, zatím víme o třech subjektech. Všechno jsou společnosti s ručením omezeným, v jedné z nich je statutárním orgánem osoba z Ukrajiny. Jedna ze společností má sídlo v Praze, jedna v Ostravě, jedna ve Vlašimi. Tento typ podvodu se objevil zejména v posledním měsíci. Snahou zřejmě je dostat se k účtům SVJ a podvodníci přitom spoléhají na to, že statutáři nepřebírají včas poštu, budou například na dovolené atd. V některých případech padělají rozhodnutí per rollam, v jiných zápis a prezenční listinu ze shromáždění. Zajímavé také je, že zatím jsou podvody dělané vcelku amatérsky.

Jak se dá podvodům předcházet?

Určitě pomůže včas přebírat poštu, případně si zřídit datovou schránku, kterou budou pravidelně vybírat. V jistých případech ale ani toto nemusí stačit. Každopádně ihned poté, co se o případném podvodu SVJ či BD dozví, je třeba zavolat a napsat do banky, informovat je o vzniklé situaci a požádat je, aby neměnili dispozici s účty. Dále je třeba uvědomit o situaci rejstřík. Zde záleží, v jakém okamžiku se SVJ o podvodu dozví. Někdy bude stačit podat návrh na zpětvzetí, někdy je třeba odvolání atd. a také je třeba podat trestní oznámení na policii. Já trochu předpokládám, že tohle je teprve začátek těch podvodů a postupně jich bude přibývat. V návaznosti na to jsme zavedli službu Alarm SVJ, která sleduje rejstřík, a v případě jakýchkoliv změn ihned píšeme nebo voláme současnému předsedovi a situaci s ním řešíme. Jelikož se o změně dozvíme ihned, tak jsme rychlejší než podvodník. To znamená, že hned kontaktujeme banku a podvodník v ní neuspěje.

Zdroj foto: Pixabay.com

Pečujeme o

180

Domů

7015

Jednotek

17315

Klientů

126

SVJ